Zamknij

Ryby z Jarocina zanieczyszczone bakteriami. Mogą wywołać chorobę

16:56, 15.12.2019 N.P Aktualizacja: 17:57, 29.01.2020
Skomentuj

Ryby to w ostatnich dniach chodliwy produkt. Polacy nie wyobrażają sobie bez nich zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Przyrządzają je w rozmaity sposób. Kupują nie zawsze w sklepach rybnych, coraz częściej w marketach. A jedna z dużych sieci handlowych właśnie wycofuje jedną partię ryb ze swoich półek. Pochodzących z jarocińskiej przetwórni. Wykryto w nich bakterie.

 

Produkt o nazwie „MC halibut niebieski, steki, wędzone” o numerze partii 01/340 znika ze sklepów MAKRO Cash and Carry Polska S.A. Został wyprodukowany przez Rybhand Sp. z o.o. Sp. k., weterynaryjny numer identyfikacyjny: 30061802.

- Decyzja związana jest z wynikiem badań laboratoryjnych przeprowadzonych przez przedsiębiorcę, w których stwierdzono przekroczoną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w produkcie z tej partii. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą – czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Listerioza jest chorobą zakaźną, zazwyczaj spowodowaną spożyciem pokarmu zanieczyszczonego bakteriami Listeria monocytogenes, które występują powszechnie w środowisku naturalnym w wodzie i glebie. Zwierzęta zwykle przechodzą infekcję bezobjawowo, a jej skutkiem może być skażenie żywności pochodzenia zwierzęcego, głównie mięsa i mleka. Najczęściej choroba rozwija się po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych (m.in. serów pleśniowych, sera feta), niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw (melony, kiełki), surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz „dań gotowych”, niepoddanych obróbce cieplnej przed spożyciem. Cechą charakterystyczną Listeria monocytogenes jest zdolność do namnażania w temperaturze lodówki. Choroba dotyczy prawie wyłącznie osób starszych, kobiet w ciąży, noworodków, jak również osób z upośledzeniem odporności spowodowanym, m.in. chorobami nowotworowymi, leczeniem immunosupresyjnym, cukrzycą, przewlekłą chorobą nerek, alkoholizmem, zakażeniem HIV.

Główna Inspekcja Sanitarna czuwa nad wycofywaniem produktu ze sprzedaży. Sieć handlowa zaś prosi swoich klientów o niespożywanie „MC halibut niebieski, steki, wędzone” o numerze partii 01/340 i zwrócenie go do sklepu, w którym został zakupiony. Jeżeli ktoś zjadł wadliwe ryby, powinien skontaktować się z lekarzem.

O sprawie wycofywania ryb firmy Rybhand zanieczyszczonych bakteriami z sieci marketów MAKRO poinformowali nas czytelnicy za pomocą opcji ALERT24. O sprawie pisze też portal Gostyń24.pl

(N.P)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

jarockjarock

1 0

Wolę firmę z Jarocina niż zagraniczną "sieciówkę". Za rozsądną cenę kupię tego halibuta . Moje IP w redakcji. Pozdrawiam. 21:12, 15.12.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%