Tylko w ciągu jednego tygodnia Główny Inspektorat Sanitarny wydał aż trzy ostrzeżenia. Wszystkie dotyczą żywności. Na co lepiej uważać? Przeczytajcie!
W papryce słodkiej konserwowej wykryto dwutlenek siarki. Rurki waflowe o smakach kakaowym, orzechowym i waniliowym wycofano ze sprzedaży. Ekologiczny pieprz ziołowy zawiera zbyt dużą porcję glutenu. Tylko przez ostatnie siedem dni Główny Inspektorat Sanitarny trzykrotnie informował o nieprawidłowym składzie produktów spożywczych. Groźnym dla zdrowia konsumentów.
Państwowa Inspekcja Sanitarna wraz z Ptak Więcki – producentem papryki słodkiej konserwowej o smaku łagodnym – prowadzi postępowanie wyjaśniające, jak w słoikach znalazł się dwutlenek siarki. Zgodnie z etykietą nie powinno ich tam być. Jest to o tyle ważne, że spożycie papryki przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną. Nie powinny one spożywać tego produktu z datą minimalnej trwałości do 23.02.2020.
Firma TJX UK podjęła decyzję o dobrowolnym wycofaniu ze sprzedaży rurek waflowych o smakach kakaowym, orzechowym i waniliowym marki LITALY, 400 g. Wycofaniu podlegają wszystkie partie oznaczone numerami: od 9163 do 9274 i jednocześnie oznaczone datami minimalnej trwałości: od 16 stycznia 2020 do 3 kwietnia 2020.
- Jeżeli kupiłeś/kupiłaś jeden z powyższych produktów i cierpisz (lub członkowie twojej rodziny cierpią) na alergię na jaja, nie spożywaj produktu i zwróć go do dowolnie wybranego sklepu TK Maxx. W razie jakichkolwiek pytań skontaktuj się z Biurem Obsługi Klienta pod numerem telefonu: 22 551 07 27 lub e-mail: [email protected] – informuje dystrybutor rurek waflowych.
Trzecie ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy ekologicznego pieprzu ziołowego Dary Natury, 60 g. W próbkach tego produktu wykryto obecność niezadeklarowanej substancji alergennej – glutenu na poziomie 81,99 ± 16,40 mg/kg. Numer partii – 01-04-2020. Data minimalnej trwałości – 01-04-2020. Głowna Inspekcja Sanitarna wraz z producentem prowadzi postępowanie wyjaśniające w celu określenia źródła zanieczyszczenia produktu glutenem. Pieprzu nie powinny spożywać osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ejarocin.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz