Zamknij

Chrzan stolicą najlepszych potraw z chrzanem oraz tarcia chrzanu na czas (ZDJĘCIA)

15:14, 07.04.2025 Aktualizacja: 17:02, 07.04.2025
Skomentuj foto.: Samorząd Województwa Wielkopolskiego foto.: Samorząd Województwa Wielkopolskiego

Po raz kolejny Chrzan, w gminie Żerków, stał się areną rywalizacji najlepszych potraw oraz tarcia chrzanu na czas. W finale konkursu „Tarcie chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne”, organizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego i Gminę Żerków, uczestniczyło prawie 110 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. W konkursie tarcia chrzanu na czas zwyciężyło KGW z Kuźnicy Trzcińskiej z powiatu kępińskiego. W czasie trzech minut utarli aż 2,3 kg chrzanu! Z kolei za najlepszą potrawę z chrzanem kapituła konkursowa uznała „Chrzanową euforię”, autorstwa KGW Kolonia Obory, z powiatu pleszewskiego.

 

Trzecia edycja konkursu w Chrzanie, w gminie Żerków, w powiecie jarocińskim, której finał odbył się 5 kwietnia, przyciągnęła blisko 110 Kół Gospodyń Wiejskich, które na tą okazję przygotowały różne specjały z chrzanem. Nie zabrakło także innych specjałów Wielkanocnych, czerpiących z lokalnego dorobku i tradycji obecnych na stołach podczas świąt. Odwiedzający wydarzenie mogli podziwiać świąteczne stoiska i skosztować przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski.

- Już po raz trzeci w Chrzan, w gminie Żerków zgromadził Koła Gospodyń Wiejskich z całego regionu by razem rywalizować i dobrze się bawić. Konkurs jest także inspiracją młodych pokoleń do czerpania z dziedzictwa przodków i aktywnego udziału w życiu lokalnych organizacji i społeczności. Uczestnictwo w konkursie to także okazja do wygrania atrakcyjnych nagród. Cieszy rosnące zaangażowanie Kół Gospodyń Wiejskich, które prześcigają się w pomysłach na przygotowywane potrawy oraz wystrój swoich stoisk.  – mówi Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego

W konkurencji na najlepszą potrawę z komisja konkursowa miała ogrom pracy, a poziom przygotowanych dań był wysoki i wyrównany. Za najlepszą potrawę z chrzanem uznano „Chrzanową euforię”, czyli rolady z boczkiem pod chrzanową chmurką autorstwa KGW Kolonia Obory, z powiatu pleszewskiego (z gminy Gizałki). Drugie miejsce przyznano dla „Zupy chrzanowej z grzankami”, autorstwa KGW w Kwilczu „Kwilecka Wiaruchna”, z powiatu międzychodzkiego (gmina Kwilcz), a trzecie miejsce zajęły panie z KGW Murzynowo Leśne (gmina Kawęczyn) za „Żurek na zakwasie z chrzanem, suszonymi grzybami i białą kiełbasą”.

- Niespełna 110 KGW, które przybyło do Chrzanu z całej Wielkopolski, dowodzi, że takie konkursy są potrzebne, a społeczność chętnie angażuje się w uczestnictwo i przygotowania do udziału w nich. Samorząd Województwa Wielkopolskiego zachęca do uczestnictwa w tego typu wydarzeniach, które są okazją do poznania bogactwa Wielkopolskiej kuchni oraz integracji lokalnych społeczności z różnych części regionu. – dodaje Krzysztof Grabowski

Emocji nie zabrakło również podczas drugiej konkurencji – tarcia chrzanu na czas. Oficjalnie zawody rozpoczęli Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego, Michał Surma, burmistrz Żerkowa ks. Marcin Nowicki, duszpasterz rolników Diecezji Kaliskiej oraz Ewa Kubacka, sołtys Sołectwa Chrzan. Po zaciętej rywalizacji zwyciężyło KGW z Kuźnicy Trzcińskiej (gmina Trzcinica), które utarło aż 2,302 kg chrzanu. Na drugim miejscu uplasowało się KGW Twardów (gmina Kotlin) z masą chrzanu o wadze 2,132 kg na trzecim miejscu stanęło KGW Leśnictwo (gmina Kawęczyn) z wagą 2,106 kg.

Laureaci I, II i III miejsca w obu kategoriach otrzymali nagrody finansowe w wysokości: 1.500 zł – I miejsce, 1.300 zł – II miejsce, 1.000 zł – III miejsce, ponadto komisja konkursowa przyznała 40 wyróżnień (20 wyróżnionych potraw i 20 wyróżnień za tarcie chrzanu na czas) razem z nagrodami finansowymi po 500 zł w obu kategoriach dla uczestników konkursów.

Nagrody za zwycięskie potrawy oraz największą ilość utartego chrzanu wręczyli: Krzysztof Grabowski – wicemarszałek województwa wielkopolskiego, Michał Surma – burmistrz miasta i gminy Żerków, Jan Grzesiek i Andrzej Pichet – radni Sejmiku Województwa Wielkopolskiego oraz Paweł Zbierajewski – dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu 

Wydarzenie uświetniły występy miejscowych artystów oraz zespołu „Chrzanianki” i Kapeli Podwórkowej „Z kopyta”.

[FOTORELACJANOWA]2024[/FOTORELACJANOWA]

 

Wyniki konkursu

Kategoria – tarcie chrzanu:

1. miejsce – KGW Kuźnica Trzcińska w powiecie kępińskim - 2,302 kg,

2. miejsce – KGW Twardów w powiecie jarocińskim - 2,132 kg,

3. miejsce – KGW Leśnictwo w powiecie konińskim - 2,106 kg.

Wręczono także po 20 wyróżnień w kategorii tarcia chrzanu na czas z nagrodami po 500 zł.

 

Kategoria - potrawa z chrzanu lub z chrzanem:

1. miejsce – KGW Kolonia Obory w powiecie pleszewskim za „Chrzanową euforię”

2. miejsce – KGW w Kwilczu "Kwilecka Wiaruchna" w powiecie międzychodzkim za „Zupę chrzanową na wędzonych żeberkach w towarzystwie jaja, boczku i chipsu ziemniaczanego”

3. miejsce – KGW Murzynowo Leśne w powiecie średzkim za „Żurek na zakwasie z chrzanem, suszonymi grzybami i białą kiełbasą”.

Wręczono także po 20 wyróżnień w kategorii na najlepszą potrawę z chrzanem na czas z nagrodami po 500 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i fotorelacje. Jesteśmy tam, gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!
(materiały prasowe Samorządu Województwa Wielkopolskiego)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%