Zamknij

Ryby zanieczyszczone bakteriami. Oświadczenie producenta

13:06, 16.12.2019 N.P Aktualizacja: 14:39, 16.12.2019
Skomentuj

Wczoraj informowaliśmy o tym, że sklepy MAKRO Cash and Carry Polska S.A. wycofują ze swoich półek jedną partię „MC halibut niebieski, steki, wędzone” wyprodukowanych przez Rybhand Sp. z o.o. Sp. k. Wykryto w nich bakterie. Dziś otrzymaliśmy oświadczenie producenta.

 

[ZT]529[/ZT]

Dziś otrzymaliśmy oświadczenie producenta ryb – Rybhand Sp. z o.o. Sp. k. Publikujemy je poniżej.

 

Oświadczenie

W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo naszych klientów pragniemy poinformować, że w przeprowadzonych przez nas badaniach w produkcie wędzony halibut stek n/g o numerze partii 01/340 wykryto bakterię Listeria Monocytogenes. Produkt ten trafił do sieci Makro cash and carry oraz do sieci Selgros. Produkt ten został już wycofany ze sprzedaży. Prosimy jednak, aby osoby, które w ostatnich dniach kupiły wyżej wymieniony produkt, nie spożywały go*.

Listerioza to choroba bakteryjna, którą zagrożeni są przeważnie ludzie starsi (po 70. roku życia), kobiety w ciąży oraz osoby z obniżoną odpornością. Zakażenie wywołują gram-dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes, rozpowszechnione w środowisku naturalnym. Choroba może zaatakować organizm po spożyciu skażonego pałeczką pokarmu. Objawy listeriozy ujawniają się zwykle dzień lub dwa dni po zjedzeniu zanieczyszczonej żywności, jednak w skrajnych przypadkach mogą wystąpić nawet dwa miesiące po zakażeniu. 

Objawy :

  • Osoby z prawidłową odpornością. Listerioza zwykle objawia się gorączką, dreszczami i bólami mięśniowymi, które niekiedy są poprzedzone biegunką wymiotami lub innymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego trwającymi 1–3 dni.
  • Osoby z upośledzeniem odporności. Mogą wystąpić: gorączka, dreszcze, bóle mięśniowe i bóle głowy, nudności i wymioty, światłowstręt, przeczulica, splątanie, zaburzenia równowagi, drgawki i inne.
  • Kobiety ciężarne zwykle skarżą się na gorączkę i niespecyficzne objawy grypopodobne, m.in. zmęczenie, bóle mięśniowe. Możliwy jest również przebieg skąpoobjawowy lub bezobjawowy.
*wyróżnienie tekstu kolorem czerwonym pochodzi od redakcji

 

W rozmowie telefonicznej z nami Maria Trzcielińska, Trade Manager w Rybhand Sp. z o.o. Sp. k., informuje, że data ważności halibuta zanieczyszczonego bakteriami upływa dziś – 16 grudnia.

(N.P)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%